Joga Kaune, pradedantiesiems ir pažengusiems

Pietūs

  Pietauti rekomenduojame nuo 12-14val. val. Dvyliktą valandą saulė yra zenite, todėl visas organizmas orientuotas į maisto virškinimą. Vidurdienį yra pradedamas aktyviausias virškinimas. Būtent tuo laiku mumyse stipriausiai pasireiškia medžiagų apykaita.

  Pietums gerai tinka daržovės, pakaitintos su sviestu, pieno produktų valgiai, lęšiai, pupos, mirkyti riešutai su daržovėmis, visi grūdai ir sriubos iš jų, bei ankštiniai produktai. Itin grūdiniai ir ankštiniai produktai, riešutai suaktyvina protinę ir fizinę veiklą.

  Tinkamai sukomplektuoti pietūs labai pagerina sveikatą, suteikia žvalumo, energijos ir tuo pačiu padidina darbingumą. Žinodami, kaip teisingai maitintis pietų metu, jūs žymiai pagerinsite gyvenimo kokybę.

Alu kofta – daržovių kotletai

Ingredientai:

  • 15 vidutinių pomidorų
  • 2 šaukštai ghi arba aliejaus
  • 2 arb. š. tarkuoto šviežio imbiero
  • 1 puod. (100 g) nuto arba paprastų žirnių miltų
  • 3 šaukštai susmulkintos šviežios kalendros arba petražolių
  • 2 sugrūsti džiovinti ankštiniai pipirai
  • 1 arb. š. garam masalos
  • ¼ arb. š. asafetidos
  • ½ arb. š. maltų juodųjų pipirų
  • ghi arba aliejus kepimui
  • 1 arb. š. maltu kmynų
  • 1 ½  arb. š. kurkumos
  • 3 arb. š. druskos
  • 5 nuplautos vidutinės bulvės
  • ½  vidutinio kalafioro (nuplauto, nuvalyto ir
    padalinto į žiedynėlius)

Eiga:

  1. Pomidorus 15-20 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį. Nusausinkite ir perpilkite šaltu vandeniu. Po to nulupkite ir sutrinkite.
  2. Ant vidutinės ugnies prikaistuvėje įkaitinkite šaukštą ghi arba aliejaus ir pakepinkite pirmiausiai 1 arb. š. tarkuoto imbiero, paskui – džiovintus ankštinius pipirus. Vėliau suberkite maltus kmynus ir 1 ½  arb. š. kurkumos. Kelias sekundes maišydami pakepinkite.
  3. Sudėkite į puodą pomidorus, įberkite puse druskos, uždenkite ir sumažinkite ugnį.  20 minučių lėtai virkite,  kas 5 minutės pamaišydami.
  4. Kol padažas verda, nulupkite bulves ir padalinkite kalafiorą į stambius žiedynėlius. Daržoves gerai nuplaukite ir sutarkuokite burokinę trintuvę.
  5. Dubenyje sumaišykite tarkuotas daržoves, žirnių miltus, kavamale susmulkinta kalendra ir visus likusius prieskonius išmaišykite. Tarkuotų bulvių skysčio turėtu pakakti, kad visi komponentai suliptu.
  6. Pora minučių tešlą minkykite, po to suvoliokite iš jos 20-30 mažų rutuliukų.
  7. Įkaitinkite ghi arba aliejų kol ims rūkti, ir panardinkite į jį daržovių kukulius. Gruzdinkite 4-5 minutes, kol pasidarys rudai auksiniai ir traškūs. Nusausinkite.

   Jei norite, į pomidorų padažą galite įpilti jogurto ir porą minučių jį pakaitinti. Kukulius sudėkite i didelę lėkštę ir apipilkite karštu padažu. Papuoškite petražolėmis. Patiekite su ryžiais arba indiška duona.

 

Bengališkas daržovių troškinys

Ingredientai:

  • 5 vidutinės nuluptos ir kubeliais supjaustytos bulvės
  • 2 sugrūsti džiovinti ankštiniai pipirai
  • 3 lauro lapai
  • 1 arb. š. ožragės sėklų
  • 1 arb. š. anyžiaus sėklų
  • 1 arb. š. maltų kmynų
  • 2/2 puod. (600 ml) vandens
  • 2 arb. š. rudojo cukraus
  • 2 arb. š. druskos
  • 2 citrinos, supjaustytos į 4 dalis
  • 1 didelis kubeliais supjaustytas baklažanas
  • 350 g kubeliais supjaustyto moliūgo
  • 450 g žirnelių arba supjaustytų ankštinių pupelių
  • 3 šaukštai ghi arba aliejaus
  • 1 arb. š. Juodųjų garstyčių sėklų
  • 6 petražolės šakelės

Eiga:

  1. Ant vidutinio karštumo ugnies dideliame prikaistuve įkaitinkite ghi arba aliejų. Suberkite garstyčių sėklas, ankštinius pipirus, lauro lapus ir ožragės sėklas.
  2. Prikaistuvą uždenkite, kad garstyčių sėklos nešokinėtų per kraštus. Kai garstyčių sėklos liausis spragėjusios, o ožragės sėklos parus, suberkite anyžiaus sėklas ir maltus kmynus.
  3. Sudėkite kubeliais supjaustytas bulves. Vartydami kepkite apie 8 minutes, kol bulvės vienodai apskrus ir pasidarys rusvai auksinės spalvos.
  4. Sudėkite moliūgo ir baklažano kubelius. Maišydami kepkite dar kelias minutes.
  5. Suberkite žirnelius ar ankštines pupeles, užpilkite vandeniu ir prikaistuvą uždenkite. Virkite ant vidutinės-silpnos ugnies,  kas 4-5 minutes pamaišykite.
  6. Po 15 minučių įberkite cukraus ir druskos, išmaišykite ir virkite ant silpnos ugnies, kol daržovės pasidarys minkštos, o padažas sutirštės.

Kiekvieną porciją papuoškite citrinos griežinėliu ir petražolės šakele.

Masala bhat

Ingredientai:

  • 1 arb. š. malto cinamono
  • 1 arb. š. tarkuoto šviežio imbiero
  • 350 g basmati ar kitų geros kokybės pailgų ryžių
  • 825 ml vandens
  • 2 arb. š. malto muskato
  • 3 pradarytos kardamono
  • 1 arb. š. druskos
  • 2 šaukštai ghi ar aliejaus
  • 2 švieži griežinėliais supjaustytos pipirų ankštys
  • 1 arb. š. kmynų
  • 2 šaukštai sviesto
  • 1 arb. š. cuberžolės

  Eiga:

  1. Ryžius gerai nuplaukite, 15 minučių pamirkykite, paskui 15 minučių palikite koštuve, kad nusivarvėtų. Ant stiprios ugnies pastatykite puodą su sūdytu vandeniu.
  2. Vidutinio dydžio prikaistuvėje įkaitinke ghi arba aliejų ir pakepinkite kmynus ir ankštinius pipirus. Po kelių sekundžių, kai kmynai pradės tamsėti, suberkite cinamoną, imbierą kardamoną ir muskatą. Kartą išmaišę, suberkite ryžius.
  3. Nuolat maišydami kepinkite minute ar dvi, kol ryžiai truputį apskrus.
  4. Užpilkite ryžius verdančiu vandeniu, uždenkite ir visiškai sumažinkite liepsna. Nenukeldami dangčio ir nemaišydami, virkite 15-18 minučių, kol ryžiai sugers visą vandenį.
  5. Atidenkite puodą ir palaukite, kol išeis garai. Išimkite kardamono ankštis ir švelniai šakute į ryžius įmaišykite sviestą.

 

 

Tofu sūris su riešutų sviestu

 

Ingredientai:

  •   450 g tofu sūrio
  •   2 šaukštai kokosų aliejaus arba kito aliejaus kepimui
  •   2 salotiniai svogūnai arba 1 paprastas svogūnas
  •   2 česnako skiltelės
  •   2 šaukštai pomidorų pastos
  •   60 ml riešutų sviesto
  •   1 šaukštas klevų ar agavų sirupo
  •   2 šaukštai sojų padažo
  •   250 ml daržovių sultinio
  •   1 a.š. garam masala prieskonių

  Eiga:

  1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. 2 min. pakepinkite smulkintus svogūnus, česnakus ir prieskonius.
  2. Sudėkite pomidorų pastą, riešutų sviestą, klevų sirupą, supilkite sojos padažą ir sultinį. Viską gerai išmaišykite.
  3. Kubeliais supjaustykite tofu sūrį, dėkite į keptuvę su padažu ir viską pavirkite kol padažas sutirštės.

Patiekite su ryžiais ir papuoškite žalumynais.

 

Žirneliai su sūriu ir pomidorų padažu

Ingredientai:

  • 225g. panyro ( saldaus sūrio)
  • 3 arb. š. druskos
  • 2 arb. š. kurkumos
  • 2 š. sviesto arba aliejaus
  • 1 arb. š. kmunų
  • 1 arbt. š. tarkuoto imbiero
  • 450 g. žirnelių
  • 200 ml vandens
  • 6 supjaustyti pomidorai
  • 1.5 š. citrinos sulčių
  • pagal savo skonį aštrių prieskonių  

  Eiga:

  1. Supjaustykite sūrį kubeliais  ir pakepkite jį ant silpnos ugnies svieste ir aliejuje. Sūris turi truputį būti apskrudęs.
  2. Puode užvirinkite vandenį ir pavirkite žirnius kol jie suminkštės.
  3. Laisvoje keptuvėje pakepinkite aliejuje prieskonius ir sudėkite pomidorus. Kepkite kol pomidorai pasidarys vienalytė masė su prieskoniais.
  4. Viską sudėkite į bendrą masę ir patroškinkite dar 5min.

Patiekalas turi daug baltymų šaltinio. Skanaus! 🙂

 

Falafeliai

Ingredientai:

  • Avinžirniai 530 g/2 mažos skardinės
  • Svogūnai – 1 vnt.
  • Česnakai – 1 skiltelės
  • Petražolės – 10 g
  • Kuminai – 1 arbat. š.
  • Druska 1 žiupsnelis
  • Uoginės paprikos – 1 žiupsnelis
  • Miltai – 4 valg. š. 4–5
  • Sezamo sėklos – 2 valg. š.
  • Aliejus – 500 ml kepimui

 Eiga:

  1.  Avinžirnius nuvarvinkite per tinklelį, gerai nukratykite.
  2.  Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Petražoles nuplaukite ir nukratykite. Lapelius nuskinkite ir smulkiai supjaustykite.
  3.  Avinžirnius sutrinkite, įmaišykite svogūnus, česnakus, petražoles, pasūdykite, pagardinkite kuminais ir uoginėmis paprikomis. Įmaišykite miltus. Sudrėkintomis rankomis suformuokite nedidelius (maždaug graikinio riešuto dydžio) rutuliukus ir į kiekvieną įspauskite šiek tiek sezamų sėklų.

Puikus patiekalas savaitgaliui su šeima.